تفاوت پردازنده اینتل و AMD

تفاوت پردازنده اینتل و AMD

تفاوت پردازنده اینتل و AMD ؛ کدام بهتر است؟

تفاوت پردازنده اینتل و AMD یکی از مهم‌ترین قطعات کامپیوتر پردازنده مرکزی یا همان CPU است و به جرات می‌توان گفت تمام کارهایی که سیستم شما انجام می‌دهد، تحت تاثیر قدرت پردازنده کامپیوتر قرار می‌گیرد. اگر قصد خرید پردازنده برای انجام کارهای روزمره، طراحی، انجام بازی‌های کامپیوتری و … را دارید، انتخاب از میان سی پی یو اینتل و AMD تنها گزینه شما است.

دو شرکت اینتل و AMD بزرگ‌ترین شرکت‌های تولید کننده پردازنده هستند که تنوع بالایی از سی پی یوهای خود را برای انواع کاربری‌ها عرضه می‌کنند. این دو شرکت از گذشته رقابت نفس گیری با یکدیگر داشته‌اند که باعث شده هرکدام محصولات با کیفیت و بسیار خوبی تولید نمایند. هنگام خرید پردازنده هر کاربری با این سوال مواجه می‌شود که سی پی یو اینتل یا AMD، کدام یک بهتر است؟

اگر از طرفدارهای پر و پا قرص هرکدام از این برندها هستید، به این معنی است که از قبل تصمیم خود را گرفته‌اید؛ ولی اگر به شناخت ویژگی‌ها، مزایا و معایب این دو برند و مقایسه سی پی یو اینتل و AMD علاقمند هستید، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.

تفاوت پردازنده اینتل و AMD معرفی شرکت اینتل

شرکت اینتل یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های تولید کننده پردازنده‌های دسکتاپ و لپ تاپ است که در سال 1968 توسط رابرت نویس راه اندازی شد. اینتل با ساخت سی پی یو‌های قدرتمند و با کیفیت توانسته محبوبیت بالایی در میان کاربران به دست آورد و طرفداران زیادی را به خود جذب کند.

پردازنده‌های سری Core از محبوبیت بالایی در میان کاربران برخوردارند و انواع سی پی یوهای این سری در سیستم‌های خانگی، اداری، حرفه‌ای، گیمینگ و … مورد استفاده قرار می‌گیرند. بسیاری از کاربران و فعالان دنیای تکنولوژی از شرکت اینتل به دلیل رنگ آبی استفاده شده در طراحی لوگو به عنوان تیم آبی نیز یاد می‌کنند. شرکت اینتل از گذشته محصولات با کیفیتی را تولید و عرضه کرده و اعتماد بسیاری از کاربران را به دست آورده است.

تفاوت پردازنده اینتل و AMD معرفی شرکت AMD

دیگر شرکت قدرتمند و بزرگ سازنده سی پی یو برای دسکتاپ، لپ تاپ و سرور، شرکت AMD است که در سال 1969 پایه گذاری شد. تا قبل از سال 2017 به دلیل عملکرد ضعیف پردازنده‌های شرکت AMD، سی پی یوهای شرکت اینتل خواهان و طرفدارهای بیشتری داشتند. در سال 2017 شرکت AMD از پردازنده‌های جدید خود با نام رایزن (Ryzen) رونمایی کرد که بر پایه معماری جدید خود یعنی Zen ساخته شده بودند.

شرکت AMD با انجام این کار و ارائه پردازنده‌های با کیفیت و قدرتمند، توانست باری دیگر به برندی مطرح در زمینه تولید CPU تبدیل شود و به رقابت با اینتل بپردازد. همچنین رنگ قرمز لوگوی شرکت AMD باعث شده تا بسیاری از دوست داران دنیای سخت افزار و تکنولوژی آن را با نام تیم قرمز صدا بزنند. امروزه پردازنده‌های AMD برای کاربری‌های مختلف در بازار یافت می‌شوند.

تفاوت پردازنده اینتل و رایزن از نظر معماری

تفاوت پردازنده اینتل و AMD معماری یک پردازنده عملکرد، بازده انرژی و سازگاری آن با نرم افزارها و سخت افزارهای مختلف را تعیین می‌کند. در این قسمت به مقایسه معماری پردازنده های اینتل و رایزن می‌پردازیم.

  • معماری اینتل

اینتل در درجه اول از معماری x86 برای پردازنده های خود استفاده می‌کند. پردازنده‌های اخیر اینتل، مانند پردازنده‌های نسل یازدهم و دوازدهم، مبتنی بر معماری Willow Cove هستند. این پردازنده‌ها عملکرد تک هسته‌ای عالی را ارائه می‌دهند که انواع سی پی یو اینتل را برای کارهایی که به شدت به برنامه های تک رشته‌ای و بازی متکی هستند مناسب می‌کند.

تفاوت پردازنده اینتل و AMD پردازنده های اینتل همچنین دارای فناوری Hyper-Threading هستند که به چندین رشته اجازه می دهد روی یک هسته واحد اجرا شوند. این ویژگی عملکرد چند رشته‌ای را افزایش می دهد. البته این فناوری در گذشته با آسیب پذیری های امنیتی مانند Spectre و Meltdown مواجه شده است.

  • معماری AMD Ryzen

پردازنده های Ryzen AMD بر اساس معماری Zen ساخته شده اند که با هر نسل پیشرفت های چشمگیری داشته است. آخرین معماری Zen 3 که در پردازنده های سری Ryzen 5000 استفاده شده است، عملکرد تک رشته ای و چند رشته ای چشمگیر را ارائه می دهد.

انواع سی پی یو ای ام دی معمولاً هسته‌ها و رشته‌های بیشتری در مقایسه با همتایان اینتل خود در قیمت‌های مشابه دارند، که آن‌ها را برای تولید محتوا، ویرایش ویدیو و سایر کارهای چند رشته‌ای ایده‌آل می‌سازد.

تفاوت پردازنده اینتل و AMD از نظر عملکرد

تفاوت پردازنده اینتل و AMD هنگام انتخاب یک پردازنده، عملکرد یک عامل مهم است. بیایید عملکرد پردازنده های اینتل و رایزن را در سناریوهای مختلف تجزیه و تحلیل کنیم.

  • عملکرد تک هسته ای

اینتل به طور سنتی در عملکرد تک هسته‌ای به دلیل سرعت کلاک بالاتر و بهینه سازی معماری محصولات خود برتری دارد. این مزیت به ویژه در کارهایی مانند اجرای انواع بازی‌های کامپیوتری و برنامه‌های تک رشته‌ای مشابه قابل توجه است.

  • عملکرد چند هسته ای

تفاوت پردازنده اینتل و AMD پردازنده‌های AMD Ryzen در عملکرد چند هسته‌ای به دلیل تعداد هسته‌ها و رشته‌های بالاترشان برتری دارند. این ویژگی باعث می شود سری پردازنده‌های رایزن برای کارهایی مانند رندر ویدیو، رندر سه بعدی و برنامه های چند رشته ای برتری نسبی در برابر پردازنده های اینتل داشته باشند.

  • عملکرد بازی

برای بازی، هر دو پردازنده اینتل و رایزن عملکرد عالی را ارائه می‌دهند. با این حال، پردازنده‌های اینتل به دلیل عملکرد تک هسته‌ای کمی بهتر، گزینه مناسبی برای گیمرها محسوب می‌شوند. با این وجود پردازنده‌های رایزن همچنان محصولاتی رقابتی هستند و تجربه‌‌ی بازی فوق‌العاده‌ای را ارائه می‌کنند، به‌ویژه در سناریوهایی که تعداد هسته‌های بالا سودمند هستند، مانند پخش جریانی در حین بازی که مناسب استریمرهاست.

  • بهره وری انرژی

تفاوت پردازنده اینتل و AMD پردازنده‌های اینتل به طور ویژه در لپ‌تاپ و دستگاه‌های تلفن همراه، معمولاً از مصرف انرژی پایینی برخوردار هستند که باعث افزایش عمر باتری و تولید گرمای کمتر می‌شود. با این حال، AMD با پردازنده های سری Ryzen 5000 خود گام های مهمی در زمینه بهره وری انرژی برداشته است.

تشخیص نسل سی پی یو اینتل

تفاوت پردازنده اینتل و AMD شرکت اینتل تقریباً هر سال نسل جدید سی پی یوهای خود را ارائه می‌کند که در مقایسه با نسل قبل، عملکرد بهتر و بهینه‌تری را به ارمغان می‌آورد. هر نسل از پردازنده‌های اینتل نام مخصوص خود را دارند و به این صورت می‌توان نسل‌ها را از یکدیگر تفکیک نمود؛ به عنوان مثال پردازنده‌های نسل سیزدهم اینتل با نام Raptor Lake عرضه شدند. تشخیص نسل سی پی یو اینتل کار دشوار و سختی نیست و تنها با نگاه کردن به نام پردازنده مورد نظر می‌توان به نسل آن پی برد.

پردازنده Core i9 13900 را در نظر بگیرید؛ دو رقم اول از سمت چپ یعنی 13 نمایانگر نسل پردازنده است. لازم به ذکر است که در صورت چهار رقمی بودن این عدد، تنها عدد اول از سمت چپ نشان دهنده نسل پردازنده خواهد بود.

تشخیص نسل سی پی یو AMD

تفاوت پردازنده اینتل و AMD با ارائه سی پی یو‌های جدید و بهبود عملکرد و امکانات آن‌ها در هر نسل، پا به پای رقیب خود پیش می‌آید. همچون پردازنده‌های اینتل، تشخیص نسل سی پی یو AMD نیز کار دشواری نیست و می‌توان با مشاهده نام پردازند، متوجه نسل آن شد. به عنوان مثال سی پی یو Ryzen 9 7950X را در نظر بگیرید؛ اولین عدد از سمت چپ یعنی عدد هفت، نسل سی پی یو AMD را نشان می‌دهد. هر نسل از پردازنده‌های AMD نام تجاری منحصر به فرد خود را دارند که می‌توان به نسل پردازنده پی برد ولی این روش در میان کاربران متداول نیست و مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

قطعات کامپیوتر

تفاوت پردازنده اینتل و AMD مقایسه سی پی یو اینتل و AMD از نظر اورکلاک

ممکن است کلمه اورکلاک (Overclock) را در سخت افزار و قطعات کامپیوتر شنیده باشید. واژه اورکلاک به معنی افزایش سرعت کلاک یا فرکانس قطعه سخت افزاری است. با اورکلاک کردن پردازنده، سرعت سی پی یو در پردازش داده‌ها بیشتر شده و پردازش‌ها را سریع‌تر انجام می‌دهد.تفاوت پردازنده اینتل و AMD  هنگامی که صحبت از مقایسه اینتل و AMD از نظر اورکلاک می‌شود، اینتل فضای بیشتری برای اورکلاک کردن در اختیار شما قرار می‌دهد.

در مقایسه بین سی پی یوهای اینتل و AMD در اورکلاک، به طور کلی سی پی یوهای AMD قابلیت اورکلاک بهتری را دارند.

یکی از دلایل این امر، معماری سی پی یوهای AMD است. در معماری AMD Ryzen، فناوری Precision Boost 2 و XFR2 برای کنترل سرعت و فرکانس سی پی یو به کار می‌روند. این فناوری‌ها به سیستم این امکان را می‌دهند که فرکانس سی پی یو به صورت خودکار بر اساس نیاز کاربر و شرایط مختلف سیستم تنظیم شود. در نتیجه،تفاوت پردازنده اینتل و AMD  در صورت استفاده از سیستم خنک کننده و مناسب، سی پی یوهای AMD قابلیت اورکلاک بهتری را نسبت به سی پی یوهای اینتل دارند.

تفاوت پردازنده اینتل و AMD از سوی دیگر، برخی سی پی یوهای اینتل همچنین از فناوری اورکلاک پشتیبانی می‌کنند و می‌توانند با استفاده از سیستم خنک کننده و مناسب، به سرعت‌های بسیار بالا اورکلاک شوند. اما در کل، باید توجه داشت که قابلیت اورکلاک هر سی پی یو، به شرایط و محیط استفاده بستگی دارد و نمی‌توان به صورت کلی ادعا کرد که یک برند بهتر از دیگری در اورکلاک است.

تفاوت پردازنده اینتل و AMD انواع پردازنده های اینتل

تا به حال در زمینه کامپیوترهای دسکتاپی، 10 نسل پردازنده اینتل به بازار عرضه شده و در هر نسل، مدل های مختلفی به مشتریان ارایه شده است. در ادامه دو فایل اکسل ارایه شده که در آن تمامی مدلهای سی پی یو های اینتل که تا به حال (شهریور 99) در بازار عرضه شده دیده می‌شود. این فایل ها که حاوی جدول سی پی یو های اینتل است اطلاعات دقیقی درباره انواع مدل های CPU اینتل شامل زمان عرضه، تعداد هسته و ترد، فرکانس، نوع و تعداد رم، نوع سوکت و تکنولوژی هایی که پشتیبانی می‌شود است.

جدیدترین سی پی یو اینتل

تفاوت پردازنده اینتل و AMD آخرین نسل سی پی یو اینتل که منتشر شده پردازنده های نسل 10 اینتل است که تکنولوژی های آن عبارتند از:

  1. تکنولوژی Intel Thermal Velocity Boost
  2. تکنولوژی Intel Turbo Boost Max 3.0
  3. پشتیبانی از رم های DDR4-2933 که در بازی روانتر، واقعی بودن تصاویر، مالتی تسکینگ سریعتر و کارایی بالا تاثیرگذار است.
  4. تکنولوژی Intel Hyper Threading در تمام مدلها
  5. پشتیبانی از Thunderbolt 3.0 که باعث سرعت بالا در انتقال فایلها می‌شود.
  6. تکنولوژی Intel Optane که سرعت بالا را نتیجه می‌دهد.
  7. تکنولوژی Intel Ethernet Connection 1225 که سرعت دوبرابری در شبکه را نتیجه می‌دهد.
  8. تکنولوژی Intel WiFi 6 AX201 که سرعت سه برابری در دانلود، بازی عالیتر و اتصالات قابل اطمینان را ارایه می‌دهد.
  9. تکنولوژی Intel UHD Graphics پخش ویدئو با کیفیت 4K UHD با کوچکترین جزییات در بازی و تصویر.
  10. تکنولوژی Inte Quick Sync Video که سرعت و کیفیت در کنفرانسها، اشتراک گذاری آنلاین و ادیت ویدئو را فراهم می‌کند.

جدیدترین مدل های سی پی یو اینتل که در سال 2020 عرضه شده عبارتند از:

  1. Core i9 10900
  2. Core i7 10700
  3. Core i5 10600
  4. Core i5 10500
  5. Core i5 10400
  6. Core i3 10320
  7. Core i3 10300
  8. Core i3 10100

تفاوت پردازنده اینتل و AMD انواع سی پی یو amd

قبل از ادامه مبحث توجه داشته باشید که درباره نسل سی پی یو های amd در مقاله راهنمای خرید CPU نکاتی گفته شده است. لینک این مقاله ابتدای همین صفحه قرار دارد.

1. AMD Ryzen Threadripper Processors

یکی از قوی ترین پردازنده ها است که 32 هسته و کش 140 مگ دارد و از NVMe و 4 اسلات رم DDR4 پشتیبانی می‌کند. برای رندرینگ و محتواکارها و حرفه ای ها بسیار مناسب است.

2. AMD Ryzen Processors with Radeon Graphics

یکی از سریعترین پردازنده ها با 8 هسته است که برای رندر و ادیت تصویر و ویدئو، گیمینگ HD، استریمینگ ویدئو و HDR بسیار مناسب است.

3. AMD Ryzen 9 Desktop Processors

یکی از مناسب ترین پردازنده ها با 16 هسته و 2 اسلات رم DDR4 برای گیمرها و محتواکارها است.

4. Athlon and A-Series Processors for Desktop

پردازنده های 4 هسته ای هستند که برای مصارف معمولی استفاده می‌شوند.

  • AMD A4: سی پی یو amd ارزان قیمتی است که برای کارهای عادی روزانه، وب گردی و شبکه اجتماعی، پلی کردن موزیک و مشاهده DVD در رزولوشن HD مناسب است.
  • AMD A6: این سی پی یو amd برای انجام سریعتر کارهای همزمان، مشاهده فیلم‌های Blue-ray یا سه بعدی، انجام بازی‌های کامپیوتری HD یا سه بعدی، ویرایش ویدئوهای HD مناسب است.
  • AMD A8: این سی پی یو amd برای انجام بازی‌های سه بعدی با فعال بودن همزمان دو کارت گرافیک، اجرای همزمان بر روی چندین مانیتور HD و اجرای تمامی برنامه‌های مورد نیاز مناسب است.
  • AMD A10: این سی پی یو amd برای اجرای چندین برنامه به صورت یکباره بدون کندی، اجرای بهتر بازی‌های HD، اجرای بازی‌های سه بعدی و با کیفیت Blu-ray و ویرایش ویدئوها و عکس‌های HD مناسب است.

5. AMD EPYC تفاوت پردازنده اینتل و AMD 

پردازنده های AMD EPYC بدون سوکت و از نوع SoC هستند (SoC چیست؟). این CPU ها در سرورها استفاده می‌شوند مثلا در سرور HPE DL385 G10 و HPE DL325 G10.

قبلی
معرفی قطعات اصلی کامپیوتر
بعد
تفاوت ساعت هوشمند اصلی و تقلبی

نظرتان را بنویسید