تفاوت رم DD5 با سایر رم های کامپیوتر در چیست؟

تفاوت رم DD5 با سایر رم های کامپیوتر در چیست؟

رم کامپیوتر چیست و تفاوت رم DD5 با سایر رم ها چیست؟

تفاوت رم DD5 با سایر رم ها تمام کامپیوتر ها و دستگاه های الکترونیکی دارای حافظه RAM هستند و این قطعه، به شکل یکپارچه یا داخل پردازنده و یا در یک برد مداری جدا در سیستم ها به کار رفته است. کامپیوتر ها برای این که بتوانند دستورات مختلف را اجرا کنند نیاز به رم دارند و بدون رم نمی توانند کارایی داشته باشند.

RAM مخفف عبارت Random Access Memory است. این ماژول پر سرعت، اطلاعاتی را که دستگاه برای اجرای یک دستور نیاز دارد را به طور موقت ذخیره می کند. عملکرد رم دقیقا برعکس هارد است که در‌ آن اطلاعات برای مدتی طولانی ذخیره می شوند اما دسترسی به آن ها کند است.

اطلاعات ذخیره شده در رم، با خاموش شدن کامپیوتر پاک می شوند و باعث می شود همه کامپیوتر ها به حافظه پایدار و بلند مدت نیز احتیاج پیدا کنند.

تفاوت رم DD5 با سایر رم ها  موجب می شود که CPU مجبور به بررسی ذخیره ساز های کند تر مانند هارد درایو و SSD را نداشته باشد. این اطلاعات که روی روم ذخیره می شوند برای تمام مولفه های هم سرعت با رم قابل خواندن می باشند و تاخیر نخواهند داشت. در مقاله اجزای اصلی سخت افزار کامپیوتر می توانید در این باره بیش تر مطالعه کنید.

وظیفه رم کامپیوتر چیست؟

به دلیل حساسیت به نوسانات برق، حافظه رم نمی‌تواند داده‌های دائمی را ذخیره کند. رم را می‌توان با حافظه کوتاه مدت یک فرد و یک هارد دیسک را با حافظه بلند مدت او مقایسه کرد.

حافظه کوتاه مدت بر روی اهداف فوری متمرکز است، اما فقط می‌تواند تعداد محدودی از هدف‌ها را در مدت کوتاه حفظ کند.

کامپیوتر نیز به همین روش کار می‌کند. اگر رم پر شود، پردازنده کامپیوتر باید بارها به هارد دیسک مراجعه کرده تا داده‌های قدیمی موجود در رم را با داده‌های جدید پوشش دهد. این فرآیند عملکرد کامپیوتر را کند می‌کند.

اصطلاح دسترسی تصادفی که برای RAM به کار می‌رود از این واقعیت ناشی می‌شود که هر مکان ذخیره‌سازی، به عنوان یک آدرس حافظه شناخته شده و مستقیماً قابل‌دسترسی است. در اصل، عبارت Random Access Memory برای تشخیص حافظه معمولی از حافظه آفلاین استفاده می‌شود.

حافظه آفلاین معمولاً به نوار مغناطیسی اطلاق می‌شود که از طریق آن می‌توان به یک مسیر خاص از داده‌ها دسترسی داشت. تفاوت رم DD5 با سایر رم ها  به‌گونه‌ای سازمان‌دهی و کنترل می‌شود که امکان ذخیره و بازیابی داده‌ها را به طور مستقیم از هر مسیری فراهم می‌کند.

انواع رم کامپیوتر از نظر فیزیکی کوچک هستند و در ریزتراشه‌ها ذخیره می‌شوند. همچنین از نظر مقدار داده‌ای که هر رم می‌تواند نگه دارد، حافظه رم در مقایسه با حافظه‌های دائمی مثل هارد دیسک، ظرفیت بسیار کمی دارد. مثلاً یک لپ تاپ معمولی ممکن است با 8 گیگابایت رم عرضه شود، در حالی که یک هارد دیسک می‌تواند 10 ترابایت را در خود جای دهد.

در واقع در پاسخ به این سوال که کاربرد حافظه RAM چیست، باید گفت که این قطعه، باعث ایجاد تعادل بین سی پی یو با سرعت کار بالا و هارد درایو با سرعت کار پایین می شود. ( پیشنهاد می کنیم برای اطلاعات بیش تر مقاله سی پی یو چیست را نیز مطالعه فرمایید. ) در واقع رم، اطلاعات را برای سی پی یو نگه می دارد.

انواع رم کامپیوتر و تفاوت رم DD5 با سایر رم ها چیست ؟

رم ها دارای دو دسته اصلی هستند:

۱ – DRAM‌ و یا Dynamic RAM: این رم ها پر استفاده ترین انواع رم لپتاپ هستند که بیش تر از همه در کامپیوتر ها به کار می روند. هر سلول حافظه رم داینامیک از یک ترانزیستور و یک خازن روی مدار مجتمع ساخته شده است و هر بیت دیتا در خازن ذخیره می گردد. ترانزیستور یک واسطه است که مدار کنترل تراشه حافظه و خازن را به یک دیگر وصل می کند.

رم داینامیک یک مجوعه از میلیون ها خازن و ترانزیستور است و چون ترانزیستور ها بق بسیار کمی تامین می کنند موجب خلی شدن شارژ خازن ها می شود و دیتای آن ها نیز تخلیه می گردد. پس دینامیک رم هم چند میلی ثانیه یک بار باید مجددا شارژ شود تا دیتا روی آن حفظ شود.

۲ – تفاوت رم DD5 با سایر رم ها SRAM و یا Static RAM: این نوع رم از ۴ تا ۶ ترانزیستور درسته شده است و تا زمانی که به برق متصل است دیتا را نگه می دارد ولی باید به شکل دوره ای ریفرش شود.

استاتیک رم، سرعت بالا تری نسبت به داینامیک رم ها دارند اما هزینه آن ها نیز بیش تر است.

اگر به تفاوت مشخصات رم کامپیوتر و مشخصات رم لپ تاپ دقت کنید، متوجه خواهید شد که روی رم دسکتاپ، عبارت DDR مشاهده می شود اما در رم لپتاپ، دو حرف LP مخفف Low Power نیز دیده می شوند. علت این موضوع تعداد پین کم تر رم لپتاپ و طول کم تر آن است و در نتیجه برق کم تری مصرف می کند.

منظور از نسل رم چیست؟

نسل های مختلف  رم

تفاوت رم DD5 با سایر رم ها درست مانند هر قطعه کامپیوتری، RAM نیز در طول زمان پیشرفت زیادی کرد. اولین نسل رم DDR بود که معمولاً با نام DDR1 شناخته می‌شد. DDR مخفف نرخ داده دوگانه است که سیستم و پایه و اساس نامگذاری انواع مختلف رم‌ها است. اعداد بعد از DDR نشان دهنده نسل رم از قدیمی ترین به جدیدترین هستند. در واقع هر چه عدد به یک نزدیک‌تر باشد، رم قدیمی‌تر است.

DDR1 و DDR2

DDR1 در سال 2000 منتشر شد و دارای ولتاژ 2.5-2.6V و پهنای باند 3.2 گیگابایت بر ثانیه بود. از آنجایی که اولین نسل است، به وضوح کندتر است و اندازه کوچک‌تری دارد. نسل بعدی DDR2 بود. DDR2 به طور قابل توجهی از نظر مصرف ولتاژ کاهش یافته است و دارای پهنای باند افزایش یافته است. در واقع مصرف ولتاژ این رم 1.8 ولت و پهنای باند آن 8.5 گیگابایت بر ثانیه بود. متأسفانه، DDR1 و DDR2 در حال حاضر از نظر رایانه‌های بازی منسوخ شده‌اند. به نظر شما چرا این اتفاق رخ داده است؟ درست است، بازی‌های جدید از نظر گرافیکی بسیار قوی هستند و جزئیات و کیفیت تصویر آن‌ها بسیار بالا است. این موضوع باعث می‌شود که پهنای باند کم نسل‌های قدیمی رم برای ذخیره‌سازی و اجرای بازی‌های سنگین جدید کافی نباشند. علاوه بر بازی‌ها، انجام کارهای گرافیکی و ادیت فیلم عملاً با این رم‌ها ناممکن است.
نسل‌های بعدی‌ای که در ادامه متن به آن‌ها خواهیم پرداخت جدیدتر هستند و از انواع رایج رم‌های بازار هستند و در آستانه منسوخ شدن نیستند.

 DDR3 و DDR4

تفاوت رم DD5 با سایر رم ها DDR3 در سال 2007 منتشر شد. دارای ولتاژ 1.3-1.5 ولت و پهنای باند 17 گیگابایت بر ثانیه است. این رم با اینکه جدید محسوب نمی‌شود اما منسوخ نشده است و هنوز در دسترس است. اما در مقایسه با DDR4 از کاربرد به نسبت کم‌تری برخوردار است و در بازار به میازن کم‌تری دیده می‌شود.

از سوی دیگر DDR4 را داریم که در سال 2014 عرضه شد و دارای ولتاژ 1.2 ولت و پهنای باند 25.6 گیگابایت بر ثانیه است. تاکنون، DDR4 رایج‌ترین نسل رم است که صرفاً به این دلیل است که آخرین نسلی است که برای تولید انبوه منتشر شده است.

رم DDR5

تفاوت رم DD5 با سایر رم ها  که برای کارهای مختلف توصیه می‌شوند یا در سیستم‌ها دیده می‌شوند هم از همین نوع است چرا که قیمت مناسب و فراوانی آن در بازار موجب شده است که کاربران زیادی با این نسل رم آشنایی داشته باشند. پهنای باند مناسب و ولثاژ قابل قبول این نسل از رم چیزهایی است که باعث شده است تعداد زیادی از افراد طرفدار پر و پا قرص این نسل نه چندان جدید از رم بشوند.

در نهایت، رم DDR5 ساخته شد. DDR5 یک سال پیش عرضه شد و دارای ولتاژ 1.1 و پهنای باند 32 گیگابایت بر ثانیه است. این رم سریع است و از حجم قابل قبولی از ذخیره‌سازی برخوردار است. با این حال، مشکل DDR5 این است که هنوز در همه جا تولید نشده است و تنها شرکت‌های منتخب و خاصی آن را تولید می‌کنند. این رم از قدرت بالایی برخودار است و یکی از رم‌هایی است که تقریباً هر گیمر و گرافیستی آرزوی آن را دارد اما موضوع اصلی این است که پیشبینی می‌شود تا سال ۲۰۲۳ این نوع رم بتواند بازار را تصاحب کند.

امروزه به این دلیل که این رم به تعداد زیاد در بازار وجود ندارد همه از وجود ان باخبر نیستند و تنها نامی از آن را شنیده‌اند اما هنگامی‌ که این رم به بازار عرضه بشود جای تمام نسل‌های قبلی را به تنهایی پر خواهد کرد تا زمانی که نسل ششم رم‌ها بیاید و قدرت را از آن خود بکند.

انواع رم کامپیوتر

اما سوال اصلی این است که تفاوت بین DDR3، DDR4 و DDR5 چیست؟

در واقع سوال اصلی شما نباید در این بخش از متن درباره خرید کدام رم باشد زیرا قطعاً در پاسخ DDR4 را دریافت می‌کنید، چرا که فراوان‌ترین و بهترین رمی که می‌توانید خریداری کنید همین نسل چهارم رم است و نسل پنجم به دلیل تعداد کم در بازار و قیمت زیاد از توانایی خرید اکثر مردم به دور است. اما تفاوت‌های اصلی این رم‌ها با یکدیگر چیست؟ اگرچه مشخصات در بالا ذکر شد، اما از نظر عملکرد بر روی رایانه شما چه معنایی دارند؟

این رم‌ها از نظر چند پارامتر مختلف قابل بررسی هستند تا بتوانیم عملکرد هر کدام را در این ملاک‌ها بررسی کنیم، ملاک‌هایی که به آن‌ها می‌پردازیم، ولتاژ، پهنای باند، کش رم، تاخیر و اندازه هستند. این چند ملاک باید چیزهایی باشد که در هنگام خرید به آن توجه داشته باشید.

تفاوت رم DD5 با سایر رم ها ساختمان ظاهری

اولین تفاوت رم DDR5 با DDR4 ظاهر و طراحی آن‌ها است. رم‌های DDR4 و DDR5 اگرچه از نظر تعداد پین‌ها با هم یکسان هستند (هر دو استاندارد دارای 288 پین هستند) اما وجود بریدگی در کناره‌های رم DDR5 باعث شده است که از نظر ظاهری متفاوت باشند.

پهنای باند حافظه

تفاوت رم DD5 با سایر رم ها فاکتور دیگر برای مقایسه رم DDR5 و DDR4، پهنای باند حافظه است که به صورت مستقیم با سرعت رم ارتباط دارد.

حداکثر پهنای باند در ماژول‌های رم DDR4 برابر 4.8 Gbps است در حالی که این پهنای باند به عنوان مقدار پایه برای رم‌های DDR5 تعریف می‌شود و پهنای باند آن‌ها امروزه به 8.4 Gbps نیز رسیده است!

PMIC  روی ماژول

تفاوت رم DD5 با سایر رم ها یک فاکتور دیگر برای مقایسه رم DDR5 و DDR4 وجود PMIC یا مدار مجتمع مدیریت توان روی ماژول رم است.

در نسل قبلی رم یعنی DDR4، مدیریت توان از طریق مادربرد انجام می‌شد، یعنی همه مدارهای انتقال‌دهنده توان روی مادربرد قرار داشت اما در نسل DDR5، مدار مجتمع مدیریت توان یا PMIC روی ماژول رم قرار دارد و به این ترتیب بازدهی مصرف انرژی در این ماژول بهبود یافته است.

کانال‌های فرعی

قبلاً ماژول‌های رم از یک کانال واحد برای درستی به باس داده 72 بیتی استفاده می‌کردند در حالی که در نسل جدید DDR5، دو کانال فرعی مستقل 40 بیتی در نظر گرفته شده است که هر یک مسئول انتقال داده‌های 32 بیتی و 8 بیتی ECC هستند.

ODECC 

تفاوت رم DD5 با سایر رم ها منظور از ODECC کد اصلاح خطای On-Die است که به عنوان یک قابلیت جدید به ماژول‌های رم DDR5 اضافه شده است.

از آنجایی که با افزایش ظرفیت حافظه‌های رم امکان بروز خطا در عملکرد آن نیز بیشتر می‌شود، وجود قابلیت اصلاح خطا یک ویژگی مهم برای رم‌های DDR5 است.

به عنوان مثال خطاهای تک‌بیتی که می‌تواند روی صحت داده‌های انتقال یافته تأثیر منفی بگذارد به کمک این قابلیت حل می‌شوند.

نرخ داده و سرعت کلاک

تفاوت رم DD5 با سایر رم ها شاید برایتان سؤال باشد که رم DDR5 چقدر از DDR4 سریع‌تر است؟ در پاسخ باید گفت که یکی از فاکتورهای مهم برای سنجش سرعت رم، نرخ داده یا سرعت کلاک است که بر حسب هرتز و یا MT/s  سنجیده می‌شود.

این فاکتور برای رم‌های DDR4 از 1600 MHz شروع می‌شود و حداکثر به 4800 MHz می‌رسد در حالی که نرخ داده در رم‌های DDR5 بهبود یافته است.

سرعت کلاک پایه برای رم‌های DDR5 برابر 4800 MHz در نظر گرفته شده است و این مقدار در محصولات جدید موجود در بازار به 8400 MHz هم رسیده است!

اندازه رم‌ها چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟

تفاوت رم DD5 با سایر رم ها بحث اندازه در مورد این رم‌ها چیزی است که در وهله اول شاید مطرح نشود اما در دراز مدت اثرات بسیار زیادی بر روی بازدهی کاری شما خواهد داشت. البته این اندازه، به معنای اندازه ذخیره‌سازی نیست. این به معنای واقعی کلمه اندازه واقعی نسل‌های مختلف رم است. فراموش نکنید که RAM یک جزء فیزیکی واقعی مادربرد است، بنابراین بهتر است بدانید که کدام یک با مادربرد شما سازگار است. برای این مورد، نمی‌توان گفت DDR4 بهترین است مگر اینکه مادربرد شما از آن پشتیبانی کند. با این وجود، مدل‌های جدیدتر مادربرد فقط از DDR4 پشتیبانی می کنند، بنابراین از نظر سازگاری، DDR4 همان چیزی است که باید بخرید. بنابراین در این مورد باید حتماً مادربرد خود را در نظر بگیرید تا رم اشتباهی را خریداری نکنید وگرنه در نهایت متضرر خواهید شد.

اما سوال نهایی این است که با توجه به تفاوت‌های مختلف این رم‌ها با یکدیگر، کدام رم را باید بخریم؟
اگرچه DDR4 انتخاب واضحی است، مواردی وجود دارد که ممکن است فکر کنید که باید DDR3 را تهیه کنید یا فقط منتظر بمانید تا DDR5 به صورت تجاری در دسترس باشد. هنگام تصمیم گیری برای خرید، در اینجا چند نکته وجود دارد که باید در نظر داشته باشید. در واقع هیچ نسخه واضحی وجود ندارد که شما با توجه به آن یک نتیجه قطعی را به دست بیاورید. برای هر سیستمی ممکن است یک مادربرد مختلف به کار بیاید این به این معنا نیست که اگر دوست شما رم ۵ خریداری کند شما هم باید همان رم را خریداری کنید. شما باید با توجه به کار خود و سخت‌افزارهای شخصی خود در این باید تصمیم بگیرید پس نکات زیر را فراموش نکنید.

قبلی
تفاوت ساعت هوشمند اصلی و تقلبی
بعد
تفاوت مانیتور گیمینگ و ساده چیست ؟

نظرتان را بنویسید